Mitä tarkoittaa palvelutarpeen arviointi?

Etusivu > Usein kysytyt kysymykset > Mitä tarkoittaa palvelutarpeen arviointi?

Palvelutarpeen arviointi tarkoittaa ikääntyneen asiakkaan tuen ja palvelujen tarpeen selvittämistä ja on ensimmäinen askel polulla, kun lähdetään selvittämään mitä apua ikäihminen tarvitsee tuekseen. Arvioinnin yhteydessä tarjotaan tietoa palveluista sekä opastusta niiden hakemiseen. Arvioinnilla varmistetaan, että ikääntyneet saavat ajoissa apua.

Kaikilla on oikeus palvelutarpeen arviointiin, mikäli on huoli kotona asumisen turvallisuudesta. Arviointia voi pyytää yli 75-vuotias henkilö itse, omainen tai joku muu tilanteen tunteva henkilö. Palvelutarpeen arviointi on maksutonta.

Palvelutarpeen arvioinnin selvittämisen suorittaa ikääntyneen asuinkaupungin työntekijä, jolla on asiantuntemusta sekä tarkoituksen mukainen sosiaali- tai terveydenhuollon ammattihenkilöstön kelpoisuus. Palvelutarpeen arviointi pyydetään hyvinvointialueesta riippuen joko seniorineuvonnasta tai yksittäiseltä sosiaalityöntekijältä.

Palvelutarpeen selvittämisen yhteydessä arvioidaan iäkkään henkilön fyysinen, kognitiivinen, psyykkinen ja sosiaalinen toimintakyky monipuolisesti ja luotettavia arviointivälineitä käyttäen. Lisäksi otetaan huomioon asuinympäristön esteettömyys, asumisen turvallisuus ja lähipalvelujen saatavuus. 

Palvelutarpeen arvioinnissa voidaan selvittää esimerkiksi onko tarvetta seuraaville: kotihoito, asumispalvelut, asunnon muutostyöt, omaishoidontuki, kuljetuspalvelu jne. 

Iäkkäälle henkilölle laaditaan suunnitelma, jossa määritellään toimintakykyä tukeva ja hyvän hoidon turvaava palvelukokonaisuus. Vaihtoehdoista neuvotellaan iäkkään henkilön kanssa yhdessä. Palvelutarpeen arviointi ei välttämättä johda palveluiden myöntämiseen.

Katso myös

Kysy lisää palveluistamme

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Asiakaspalvelumme on valmiina vastaamaan kysymyksiisi arkisin klo 9-16.


Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

Yhteydenottoni liittyy

Jos toivot yhteydenottoa, jätäthän meille joko puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi.


Kun lähetät lomakkeen, asiantuntijamme voi olla sinuun yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Käsittelemme henkilötietojasi tietosuojaselosteen mukaisesti. Löydät tietosuojaselosteen täältä.​


​Töihin meille – lue lisää työskentelystä Esperillä